Ing. Jan BOLCEK, I. Dan v taekwondu, ofic. oslovení Sonbe Nim (znamená pane vyšší/starší), cvičí od r. 2000, asistent učitele, národní rozhodčí třídy C

Dalším naším asistentem učitele je kolega Ing. Jan Bolcek, tak jako další patrioti i on má energii, zájem a entuziasmus rozvinout Life & Time. V roce 2024 začal on i jeho kamarád Ing. Petr Míka absolvovat regionální technické semináře s originálním korejským Velmistrem Prof. Hwang Ho-yong-em IX. Dan. Minimální požadavky jsou minimálně 10 hodin specializace a získ minimálně IV. trenérské třídy (pomocný trenér) + mít minimálně 2. kup=červený pásek nebo ideálně jezdit na národní technické semináře (50 hodin) a po studiu (většinou Praha) lze získat III. nebo II. trenérskou třídu + minimálně nutno mít I. Dan=černý pás. Ten oba výše uvední mají a v budoucnu by rádi složili zkoušky na II. Dany.

Jan Bolcek je účastník velkého počtu regionálních, národních ale také mezinárodních seminářů například v Anglii a nově také v ČR pod vedením : ITF grandmaster and vicepresident of the ITF – Prof. Hwang Ho-yong IX. Dan

Jan Bolcek: “ Díky taekwondu jsem poznal a získal spoustu kamarádů a dlouholetých přátel z celého světa. Mé první seznámení s taekwondem bylo na UTB ve Zlíně kolem roku 2000 v rámci volitelného předmětu tělesné výchovy a to pod vedením spolužáka a dlouholetého kamaráda Romana Hanáka, který taekwondo ve Zlíně vedl dlouhá léta a dodnes spolu občas cvičíme a setkáváme se. 

V roce 2004 jsem poprvé „páskoval“ a získal žlutý pásek. O prázdninách 2004 jsme s Romanem Hanákem odjeli do Londýna na letní brigádu a cvičili jsme nejdříve různě po parcích. Po měsíci jsme v Londýně našli školu Docklands Taekwon-Do, kterou navštěvovali studenti z mnoha zemí a ve které jsem trénoval pod vedením velmistra Thomase Denise – VIII. DAN, v té době hlavním trenérem Britské reprezentace. Roman se vrátil do Zlína, ale já zůstal v Londýně do roku 2009, kde jsem trénoval 5x týdně včetně tréninků s reprezentačním týmem. Účastnil jsem se národních i mezinárodních taekwondo závodů a seminářů vedených různými mistry a velmistry a zkušenosti jsme si předávali i se Zlínským oddílem. 

Velmistr Thomas Denis nás několikrát navštívil v České republice, uspořádali jsme s ním semináře v Mladé Boleslavi ve Zlíně a Kvasicích. Velice dobré a fyzicky náročné byly kempy s polským týmem který vedl velmistr a legenda polského Taekwon-Do Jerzy Jedut VIII. Dan a jeho žák Jaroslaw Suska VII. Dan.

V roce 2008 jsem získal první mistrovský stupeň – I. Dan a při návštěvě Zlína jsem poznal svou manželku, která v té době také cvičila taekwondo a která mě v roce 2009 přivedla zpět do Zlína. Občas jsme pak ještě cvičili ale po přestěhování našeho učitele Romana Hanáka do zahraničí a po narození našich dětí byly tréninky spíše sporadické a tak jsem zkoušel ještě Krav Magu a Ninjutsu a po zranění na inline bruslích jsem přestal cvičit. 

Dohromady nás dal po letech zase stávající zkušený národní instruktor Sabom Nim Ing. Miroslav Sýkora – IV. Dan, který se přestěhoval do Zlínského kraje, potkal pár bývalých Zlínských taekwonďáků a založil stávající Zlínský subjekt Lifetime Taekwondo School, z. s. (ITF Zlín), který se rozrůstá o další členy, nováčky i zkušené borce, kteří se přistěhovali z jiných měst nebo nás navštěvují.

V květnu 2024 nás poctil ve Zlíně svou návštěvou, seminářem a „odpáskováním“ prvních juniorských žáků v naší škole otec českého taekwonda Velmistr Prof. Hwang Ho-yong  IX. dan, který stále aktivně vede semináře po celém světě. Děti členů našeho původního Zlínského taekwonda dorostly a nabyly soběstačnosti a tak nás několik veteránů od února 2024 zase cvičí taekwondo a chceme naše zkušenosti předávat dále, protože 

Taekwondo můžou cvičit holky i kluci a to i v pokročilém věku a na jakékoliv úrovni, získáte kondici, obratnost, osvojíte si duchovní zásady a hodnoty, naučíte se bránit a získáte dobré kamarády.

Taekwon … Jan Bolcek (na fotografiích č. 1 (Anglie) a č. 2 (Kvasice) je Jan Bolcek vždy první zleva)

Toto poslední foto je z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně z roku 2008.

Já ještě dodávám, že Honza B. se často také setkával s Lubomírem Pliskou, který taekwondo vede v Kvasicích (viz foto zde č. 2), Zborovicích a v Kroměříži. Ještě nám tedy sem do rubriky mezi naše asistenty učitele přibude MÍKA Petr, Ing., také patriot ITF Zlín. Dodatkové informace: Miroslav Sýkora.

Potenciální další domácí asistenti učitele nebo i budoucí trenéři již nyní disponují technickými stupni od 4. kupu do I. Danu. Těším se na další.

Vážím si toho.

Mir. Sýk.

Be inspired!!